AKTUELLT

Affisch Skamvrål the final 2

SKAMVRÅL

– the final. Extended version. Super hype.

Tredje och sista evenemnaget i projektet SKAMVRÅL2018! En föreställning som med både dans, text, berättelser och show behandlar ämnet skam och vad det kan göra med en människa. SKAMVRÅL är en berättelse om Mirjam, som i ett desperat försök att glömma och gömma det som hände under sina tonår har lämnat allt. En historia om om kompisskap, föräldrar och psykisk ohälsa. Men det är också en berättelse om behovet att känna gemenskap, om andra människors skam och drömmar. I föreställningen kommer delar av de anonyma enkätsvar vi har fått kopplat till skamkänslor att vara med. SKAMVRÅL är en berättelse som varvar text, dans, musik, allvar och glädje.

Boka biljett här.

Kika in vårt facebookevent här.

VÄLKOMNA!

Då är det äntligen dags för oss att sjösätta projektet SKAMVRÅL. Vi har haft två pilotavsnitt under året 2017 men nu börjar den stora resan. SKAMVRÅL består av tre delar, i mars, i maj och i oktober.


Om projektet SKAMVRÅL:
Vi vill med projektet Skamvrål väcka tankar kring skam och skamkänslor. Varför skäms vi så jävla mycket hela tiden? Vad gör skam med oss människor och vad är den bra för? Borde vi skämmas mer sällan? Borde vissa skämmas lite oftare?
Projektet grundar sig i våra egna tankar kring skam och hur det har påverkat oss genom livet. När vi lyfte blicken såg vi även hur skammen har påverkat och påverkar människor runt omkring oss. Och när vi väl öppnade locket och började gräva i skamträsket insåg vi att det var nästintill bottenlöst. Vi insåg att skam var något som angick oss alla, att det innehåller allt från pinsamma historier till svarta hål.
Vi tror att skammen kring att prata om jobbiga, ensamma känslor gör att de växer och skapar nya problem. Skammen blir något farligt som skapar ensamhet, tomrum och ångest. Vi tror att många har behov av att prata om det som känns jobbigt eller höra andras berättelser för att känna sig mindre ensam.
Eftersom det är i gemenskapen vi hittar styrka och förståelse har vi och kommer vi på olika sätt att försöka nå ut med både frågor, tankar och berättelser till fler.
Vi vill med skamvrål ge gemenskap och styrka åt ungdomar och vuxna i en pressad värld.

Vill du svara på vår enkät om skam? Svaren används som research till föreställningen i oktober och kan komma att användas i och runt föreställningen. Alla svar är självklart anonyma!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGzpK-Fg9FgCQBMGcw-WrR1GabD2hZNi-8kWgAnAJkWLnIxA/viewform?usp=sf_link

Skamvrål 2018:
24 mars – SKÄMS?! En utställning. På Frilagret vid Järntorget.

16 maj – SKAM – a shout out. Öppen scen med tema skam. I Hjällboskolan aula. Kom och lyssna eller delta själva!

5 oktober – SKAMVRÅL -the final. Extended version. Super hype. En föreställning om skam. PREMIÄR för föreställningen SKAMVRÅL. Nyskriven text och autentiska berättelser.

VI SES! ♥

 

Häng med på föreställningsturné med Farfars mammas soffa!

31760159_376011202913911_7489108416468615168_o

Tack till alla som var med den 16 maj i Hjällboskolans aula på Öppen scen med temat Skam!!!

32983282_1846808775342439_2153272319022202880_o

Tack alla som besökte vår utställning Skäms!? den 24 mars på Frilagret

DSC_0084

Solig dag och mys på Grevegårdsdagen med Farfars mammas soffa

Första anhalten för vår turné av Farfars mammas soffa blev i Bergkristallsparken i Tynnered, närmare bestämt under den årliga Grevegårdsdagen. Tack till alla bara och familjer för en fin dag! Nästa gång föreeställningen spelas blir det på Högsbo bibliotek den 22 september. Vi ses där!

 

SKAMVRÅL part 2

Tillsammans med er vill vi lyfta det som är viktigt, tillsammans ska vi ta över världen.

skamvrl part 2

Spelas under GOFF Gothenburg Fringe Festival i Göteborg.

Var: Sjöfartsmuseet, Minneshallen                                                                                             När: 1 september 15:30 & 3 september 14:00
Ålder: 13 +

SKAMVRÅL PART 2 är ett experiment, en föreställning och en show. Det handlar om den där känslan som får det att knyta sig i magen och om det där skriket som finns där men som inte vill eller kan komma ut. Vad är skamligt idag, är det som du skäms över samma sak som jag skäms över? För vem är skammen och från vem har den kommit? Varför skäms vi så jävla mycket hela tiden?

I undersökningen, processen och slutligen föreställningen Skamvrål vill vi synliggöra, dissekera och övervinna skammen i allas våra liv.

SKAMVRÅL PART 2 är pilotavsnittet inför den kommande megashowen SKAMVRÅL med planerad premiär 2018. Tillsammans med er vill vi lyfta det som är viktigt, tillsammans ska vi ta över världen.

Det här är vår revolution.

I samarbete med SENSUS

Den turnerande föreställningen

Farfars mammas soffa

unnamed

                       Foto: Maria Björklund Jönsson

Med musik, dans och tidstypiska kläder väcks nyfikenhet kring förr och nu, om soffan, och familjen, sagor, berättelser och läsning. Föreställningen utgår från boken ”Farfars mammas soffa” skriven av Anna Bengtsson, illustratör och författare, som kommer närvara under fredagens andra föreställning.

PREMIÄR är den 18 aug kl. 13:00 och 17:00 under Göteborgs Kulturkalas 2017

Boken bygger på spännande historiska fakta och börjar 1915 då ett ungt par i Göteborg inhandlar en soffa. Läsaren får följa både släkten och soffan genom hela 1900-talets historia fram till nu. Föreställningen kommer turnera inom Göteborg i höst och är ett samarbete mellan Göteborgs StadAlfons Åbergs Kulturhus Göteborg och Teater Bataljonen.
Av och med: Saga Björklund Jönsson, Lydia Sjöberg, Maria Björklund Jönsson, Matilda Jelse, Anna Nordkvist och Amanda Elsa Larsson.
Under den första veckan i juni har alla barn i förskoleklass fått ”Farfars mammas soffa” i bokpresent av Göteborgs stad. Bokpresenten och Sagofesten är två av många insatser för att Göteborg ska bli Staden där vi läser för våra barn, en del av Jämlikt Göteborg – hela staden socialt hållbar och
400-årsjubileet 2021.
unnamed (1)

Foto: Amanda Elsa Larsson

 

SKAMVRÅL är en föreställning, ett experiment, en show som handlar om den där känslan som får det att knyta sig i magen och om det där skriket som finns där men som inte vill eller kan komma ut. Vad är skamligt idag, är det som du skäms över samma sak som jag skäms över? Vi vill ge de känslorna en plats, ett rum, en tid på scen där andra kan känna igen sig. Genom våra egna och andras tankar vill vi skamlöst berätta våra hemligheter och hålla varandras händer när det känns läskigt.

dsc_0303

Har du tankar eller historier om skam? Funderingar och frågor om projektet eller oss? Hör gärna av dig! Vi nås lättast via mail eller facebook. Föreställningen är för alla mellan 13-jättegammal. Planerad premiär är vinter 2017/2018.

Kontakt: teatergapet@gmail.com  +46 730207742

 

Nytt år och ny föreställning i uppstart!

För nästan exakt ett år sedan hade vi premiär på Varning för världen, den ordlösa föreställningen om Tjoffsen och Bengan.
Efter ett år av fantastiska möten med massor av barn är tankarna igång på nästa projekt!

Projektet riktar sig till ungdomar och vuxna med arbetstiteln Skamvrål. Just nu är projektet inne i en experimentell fas och tanken är att tillsammans med unga sätta ord på känslor vi annars inte pratar om. Vad är skamligt idag, är det som du skäms över samma sak som jag skäms över? Vi vill ge de känslorna en plats, ett rum, en tid på scen där andra kan känna igen sig. Vi vill synas och ta plats och ta igen för de gånger vi har skämts för att göra det. Vi vill skapa en föreställning som inspirerar och berör.

SKAMVRÅL är en föreställning, ett experiment och en show som handlar om den där känslan som får det att knyta sig i magen och om det där skriket som finns där men som inte vill eller kan komma ut.

Vill du vara med och inspireras eller bidra med något du tänker, så kommer vi synas på Picknickfestivalen presenterar: Vinterfestivalen den 28 jan på Härlanda fängelse.
I samarbete med Gothenburg Fringe Festival kommer vi att showa lite på scen och mingla runt under kvällen.

Vi ses där

 

Next up: Hjällbo bibliotek 10 november!

Har du haft oturen att missa alla tidiagre gånger som Varning för världen har spelat? Nu har du chans igen! Två gånger till och med! Tors 10 november kl. 9.00 och 10.30. Välkommen!

 

Supermysig lördag på Bergsjöns bibliotek!

Lördagen 8 oktober spelades Varning för världen på Bergsjöns bibliotek för både barn och vuxna. Tack för den här gången, hoppas vi ses snart igen! ❤

 

Hej Stockholm Fringe, here we come!

Under fringe festivalen i Göteborg blev Varning för världen uttagen till att spela på PARTS och Stockholm Fringe festival.  Så nu är det dags för alla Stockholmsvänner att dyka upp!

NÄR:
7 oktober kl. 15.30

VAR:
HÖGKULTUR, Högdalen 12. Stockholm
T-bana: Högdalen

BILJETTER:
Kan köpas via BILLETTO Vuxna 100:-, barn 50:-

OM STOCKHOLM FRINGE FESTIVAL
Stockholm Fringe Festival (STOFF) är en sex dagar lång multidisciplinär scenkonstfestival. Nationella såväl som internationella artister har möjlighet att inom ramen för STOFF framföra sina innovativa verk – som kan bestå av allt mellan performance och installationskonst.

OM PARTS!
PARTS! presenterar artister på väg uppåt och artister som vill ta sitt konstnärliga uttryck till helt nya nivåer. PARTS! är det kärleksbarn som skapats ur det långsiktiga samarbetet mellan Studiefrämjandet Stockholms Län och STOFF.

 

Gothenburg Fringe festival 19/8 2016

Varning för världen spelades i augusti på Frilagret under Gothenburg fringe festival.

RISING STAR på Gothenburg Fringe awards 2016!

Teater Gapet blev nominerade till både ”Rising star” och ”Best of Fringe” under Gothenburg Fringe awards 2016 med ”Varning för världen” och kammade till slut hem vinsten för Rising star. WOHO!

Tusen tack till festivalen, juryn och alla andra fantastiska medverkande på festivalen

Läs gärna den superfina recensionen av Edwin Chalusi från Scenkonstguiden:

Supermysig barnteater för båda stora och små hjärtan – En recension på Teater Gapets ’’Varning för Världen’’.

I barnteaterproduktionen Varning för världen levererar Lydia Sjöberg och Matilda Jelse, duon som utgör Teater Gapet, ett mysigt minspel med akrobatiska inslag och humoristisk pantomim. Genom uttrycksfullt och roligt kroppsspråk visar de vänskapens alla lager utan att trycka en moralkaka ner för strupen. De unga konstnärerna spelar två barnsinnade och fåniga figurer som tillsammans upptäcker och utforskar världen. De har sina egna styrkor och svagheter och övervinner genom bråk och samarbete hindren som de möter i det okända. Från att balansera över glasflaskor (eller ett bottenlöst djupt) till att tackla materialistiskt begär och överkomma rädslan (för fladdermöss).

Det är uppfriskande att följa karaktärer som inte är i närheten av perfekta eller särskilt empatiska. Hur de respekterar men även utmanar varandras olikheter. De starka viljorna får en att tänka på barns envisa natur och i synnerhet, i kombination med akrobatkonsterna, Pippi Långstrump. Den stormiga kemin mellan vännerna är så gullig att det pirrar av glädje och beundran i hela kroppen och precis som i Antoine de Saint-Exupéry Lilla Prinsen går det att tyda mångbottnad eftertänksamhet i alla interaktioner.

Utöver de expressiva rollprestationerna lyfts helheten upp av den drömlika musiken och den smarta scenografin. Ett finkänsligt pianoriff, en harpas avkopplande toner och andra instrument sätter stämning för när det är lyckligt, spännande eller skrämmande. Särskilt underhållande blir det när Lydia och Matildas skådespel rör sig till musiken.

I början av pjäsen får du en klassisk teaterscen, ett svart skynke och tejp på golvet som representerar avgränsningen mellan tryggheten och det okända. Ganska snart monteras skynket ner och en ny spelplats uppenbarar sig. Med det lämnas publiken med förväntan över vad som kan tänka sig komma härnäst. Vart tar de sig härnäst? Men inte varför. Du behöver inte veta varför.

Känslan du får efter att ha sett en animerad Studio Ghibli film finns där i vilket fall.

Bottom line: Innehåller alla element som definierar en barnteaterproduktion, men erbjuder mer därtill.

fringetack

 

Sommarkul på Eriksbo Fritidspark 🙂

Den 15 juni drar Teater Gapet till Eriksbo Fritidspark för att spela Varning för världen. Det bli en glad dag med lek, tok och skratt. Vi ser supermycket fram emot att träffa alla barn och familjer som kommer dit. Alla är hjärtligt välkomna!

Onsdag 15 juni kl. 10.30

Gratis för alla!

http://eriksboparken.blogspot.se/

 

Varning för världen på West pride!

Efter en vår av glada möten och spelningar för barn och familjer på Fryshuset, ankomstboendet Sagåsen och Svenska kyrkan i Bergsjön m.fl. ser vi nu fram emot att möta er alla på WEST PRIDE!

Lördagen 11 juni kl. 13.30 hittar ni oss på Världskulturmuseet!

Vi ses där!

ladda ned

 

Tack alla som kom och förgyllde vår premiär! Vi ses snart igen!

2016-01-29

VARNING FÖR VÄRLDEN – PREMIÄR!

Som ett startskott på vår lilla turné av med föreställningen Varning för världen har vi nu en offentlig premiär på Amandas teater i Göteborg.

Affisch Teater Gapet        DSC_0154 (2)

DSC_0081 (2)       DSC_0125 (2)

Söndag 17 januari kl. 15.00

Amandas teater, Nordostpassagen 61 B-C

Ca 30 min

Familjeföreställning från 3 år

Fri prissättning

Bokning av biljetter via mail: teatergapet@gmail.com

 

ORDLÖS VÄNSKAP – SKRATT HAR INGET SPRÅK

I projektet Ordlös vänskap – skratt har inget språk vill vi jobba för ett varmt, öppet och mer inkluderande samhälle där vår första föreställning heter VARNING FÖR VÄRLDEN. Det finns många barn och familjer som ofta hamnar utanför det vanliga kulturutbudet. Det kan till exempel handla om ekonomiska svårigheter eller språkbarriärer.

Affisch Teater Gapet

I VARNING FÖR VÄRLDEN vill vi göra teatern tillgänglig för fler. Med teater utan talad dialog vill vi göra det möjligt för alla barn, oavsett språk att se föreställningen. Istället för att barnen och familjerna ska söka upp oss kommer vi att ta oss till platser där de befinner sig, t.ex. Räddningsmissionens öppna förskola och Svenska kyrkans verksamhet i Bergsjön m. fl.

ALFONS ÅBERGS KULTURHUS

Teater Gapet befinner sig just nu regelbundet på Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg där vi spelar två av våra egenproducerade föreställningar, ”Tjoffsen & Bengan” och Tjoffsen & havet”. För speltider och och hur du tar dig till Alfonshuset, se kulturhusets hemsida, www.alfonskulturhus.se